keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Hallitus vie opiskelijoiden tulot


Nyt kun Suomen hallitus on kaikessa viisaudessaan päättänyt leikata opiskelijoiden saamia tukia, haluan minäkin sanoa pari sanaa. Kerrataan kuitenkin ensin tärkeimmät faktat.


1.Opintotuki pienenee 250,28 euroon entisestä 337 eurosta


2.Opintolainan valtiontakauksen enimmäismäärä nousee 400 eurosta kuukaudessa 650 euroon per kuukausi


3.Korkeakouluopintojen maksimitukiaika laskee 64 kuukaudesta 54:ään


Olen opiskellut yliopistossa nyt vuoden ja asunut koko vuoden kimppakämpässä. Kimppa-asuminen menettelee, mutta tuskin kovinkaan moni koko opiskeluaikaansa haluaa viettää asuen kimppa-asunnossa yhden tai useamman ihmisen kanssa. Ne, jotka saavat kämppiksikseen ihmiset, joiden kanssa tulee toimeen, ovat onnekkaita.  Kaikilla ei kuitenkaan käy yhtä hyvä tuuri. Itse olen ollut onnellisten tähtien alla kämppiksien suhteen, mutta kaikkien kavereideni puolesta en voi sanoa samaa.


Kimppa-asuminen on lähes poikkeuksetta se halvin asumismuoto opiskelijalle, mutta siitä huolimatta vuokra ja mahdolliset sähkö-, vesi- ja nettilaskut vievät suurimman osan opiskelijan tuloista jo nyt. Jos tilille kilahtaa kuun neljäntenä päivänä nettona 504,69 euroa, ja siitä esimerkiksi 310 euroa menee asumiskuluihin, käteen jää vajaat 200 €.


Tämän alle 200 euroa pitäisi riittää muun muassa puhelinlaskuun, ruoka- ja hygieniatarvikkeisiin sekä mahdollisiin lääkkeisiin ja opiskeluun liittyviin hankintoihin. Ainiin. Pitäisihän elämässä olla muutakin kuin ne välttämättömimmät. Olisi ihan mukavaa käydä välillä juhlimassa, elokuvissa tai vaikka uimassa. Ja saattaahan puhelinkin hajota aivan yllättäen. Ja eri kaupungissa asuvaa perhettäkin olisi ihan mukava nähdä ainakin silloin tällöin, eikö?




Opiskelijoilla pienemmät tulot kuin työttömillä


Jo tälläkin hetkellä opiskelijat elävät pienemmillä tuloilla kuin esimerkiksi työttömät. Toki opiskelijoille on annettu mahdollisuus nostaa opintolainaa, minkä iso osa opiskelijoista tekeekin. Pienellä ja entisestään pienenevällä opintotuella ajetaan lähes kaikki opiskelijat nostamaan opintolainaa. Millä ne opiskelijat, jotka eivät työllisty valmistumisensa jälkeisinä vuosina lyhentävät lainaansa? Työmarkkinatuella tai peruspäivärahallako?


Myös tukikuukausien vähentäminen kymmenellä kuukaudella on aivan järjetöntä. Tulevaisuuden 54 tukikuukautta riittävät juuri ja juuri esimerkiksi lääketieteen lisensiaatin tutkintoon, mikäli sen suorittaa tavoiteajassa eli kuudessa vuodessa. Eli käytännössä lääkiksestä ei voi lähteä vaihtoon vuodeksi ellei halua opiskella viimeisiä kuukausia ilman tukea.


Minun korviini ehkä kaikista huvittavinta on se, että samaan aikaan kun opiskelijoilta leikataan, niin kansanedustajien palkkioita korotetaan. Asiasta uutisoi vastikään mm. Ilta-Sanomat. Mikäs siinä on yhteiskunnan pienituloisimmilta leikatessa, kun oma jo ennalta paksu palkkapussi kasvaa kasvamistaan.




Ei parempaakaan ole, jos ajatellaan, että tällainen korotus halutaan tehdä. En näe, että tässä ajankohdassa on mitään ongelmaa.



Kansanedustajien palkkiotoimikunnan puheenjohtajan Jouni Ekurin kommentti korotusten ajankohdasta Ilta-Sanomissa.


Lopuksi totean, että tässä taloudellisessa tilanteessa ymmärrän, että jostain täytyy leikata. Onko leikkausten kuitenkaan pakko kohdistua näin suurella mittakaavalla heihin, joiden varassa Suomen tulevaisuus on?

6 kommenttia:

  1. Kyllä täytyy olla iloinen, että en ole enää aloitteleva opiskelija. Vaikka onhan tuota opintolainaa nytkin jo aika paljon taakkana...

    Mietin, olisiko taloudellisesti järkevin vaihtoehto tänä päivänä jäädä peruskoulun/lukion jälkeen työttömäksi. Koska ei ole tutkintoa, niin siitä seuraa viiden kuukauden karenssi mutta tietenkin saa toimeentulotukea (about 500e + asumistuki) ja sitten 5kk jälkeen saa työttömyyspäivärahaa (n. 600e + asumistuki). Sitten työkkärin kautta hakeutuu johonkin koulutukseen.

    Toinen kiertokikka, mikä jäi kerran lehdestä mieleen on se, että ennen opintojaan pilaa luottotiedot, jolloin ei saa opintolainaa. Koska ei ole oikeutettu lainaan, saa vissiin opintotuen lisäksi toimeentulotukea. Viidessä vuodessa kun valmistuu, niin maksuhäiriömerkintä lähtee myös pois. Sit on tutkinto taskussa, ei ole tarvinnut kauheesti kiduta eikä ole lainaa taustalla.

    En nyt varsinaisesti suosittele noita keinoja käytettäväksi, mutta ihmetyttää tämä nykypäivän meno. Se, mikä juuri on vaikein käsittää on se, miten joiltain vähävaraisilta voidaan ottaa ja rikkaammille antaa vielä enemmän.

    VastaaPoista
  2. Ainakin tuo luottotietojen pilaaminen on siitä huono, että jos luottotiedot menee niin esimerkiksi vuokra-asunnon saaminen on todella hankalaa, sillä luottotiedothan tarkistaa lähes jokainen vuokranantaja. Muutenhan olisi ihan toimiva kikka!

    Olen samaa mieltä siitä, ettei näitä päätöksiä voi ymmärtää. Kansanedustajatkin ovat kuitenkin joskus itsekin opiskelleet, niin onkohan silloin opiskelijan toimeentulo ollut jotenkin nykypäivää helpompaa, kun näin innokkaasti leikkaavat..

    VastaaPoista
  3. Kävi vielä mielessä, että sen kyllä ymmärrän että porukkaa on tavallaan "turhaa" kouluttaa, jos heille ei niitä työpaikkoja sen jälkeen aukene. Mutta faktahan kuitenkin on, että ihmisiä pitää kuitenkin tukea rahallisesti (jos siihen on tarve) ja jos opiskelemisesta tehdään taloudellisesti todella vaikeaa, niin suurempi määrä ihmisiä jää peruskoulun jälkeen vaan tyhjäkäynnille... Eli siis näille ihmisille kuitenkin maksetaan suurempia tukia kuin, jos ne kävisivät niitä kouluja. Mitä tästä yhteiskunta oikein hyötyy? Eikö oppineet työttömät ole kuitenkin parempi asia kuin oppimattomat työttömät?

    VastaaPoista
  4. Mun mielestä jokaisella ihmisellä pitää olla yhtäläiset mahdollisuudet opiskella, vaikka työpaikkoja ei kaikille olisikaan. Koulutettu työtön on ehdottomasti parempi kuin täysin kouluttamaton, vain peruskoulun käynyt työtön. Peruskoulu ei riitä mihinkään työhön pohjaksi, kun taas edes toisen asteen ammattitutkinnolla on jo paljon enemmän mahdollisuuksia.

    VastaaPoista
  5. Ai niin ei saa unohtaa että eduskunta käytti juuri puoli miljoonaa euroa uusiin autoihin kun viime vuonna hankitut eivät näköjään enää kelvanneet....

    VastaaPoista

Kysymyksiä, toiveita, ideoita..?