torstai 12. helmikuuta 2015

Vinkkejä heikkoihin hetkiin

Edellisestä postauksesta on jo viisi viikkoa. Pitkä postausväli kuvastaa sitä kuinka vähän ylimääräistä aikaa tällä hetkellä on. Aamulla herään, hoidan aamutoimet ja avaan kirjan. Luen ja teen tehtäviä päivästä riippuen neljä-kuusi tuntia, työpäivinä vähemmän ja valmennuskurssittomina vapaapäivinä enemmän. Päivinä jolloin on valmennuskurssia luen aamun ja päivän kotona, minkä jälkeen pidän yleensä pienen tauon ennen kuin lähden ajelemaan kohti keskustaa ja valmennuskurssia. Lukemisen lisäksi haluan ehtiä kuntoilla, mutta sillekin ajanlöytäminen on välillä todella haasteellista ja vaatii kunnollisia etukäteissuunnitteluja ja tarkkaa aikataulua.

Postaan tulevien viikkojen lukusuunnitelman loppuviikon aikana, jos millään kerkeän, mutta tähän postauksen loppuun ajattelin vielä jakaa muutamia vinkkejä, jotka olen huomannu hyviksi, jos lukeminen tökkii.

》》 Vaikka kirjan kannenkin näkeminen saisi sinut haukottelemaan, avaa kirja! Kirjan avaaminen oikeasta kohdasta on monesti se "raskain" vaihe ja sen jälkeen lukemisen aloittaminen onkin helpompaa. Ei uskoisi, mutta kannattaa kokeilla!

》》 Jos lukeminen ei nappaa, opiskele jotain sellaista aihetta, mikä on erityisen mielenkiintoinen. Se saa ehkä lisättyä sen hetkistä lukumotivaatiotasi ja hetken päästä voit palata alkuperäiseen 'tylsempään' aiheeseesi.

》》 Laske. Itse teen usein niin, että jos en jaksa lukea, niin lasken. Laskurutiini on suuressa roolossa pääsykokeessa menestymisessä, joten laskeminen ei ole koskaan turhaa!

》》 Motivoi itseäsi jollain! Motivaattori voi olla esimerkiksi uudet kynät, joilla kirjoitat muistiinpanoja tai leffahetki ystävän kanssa.

》》 Käytä erilaisia opiskelumenetelmiä. Jos lukeminen ei juuri sillä hetkellä kiinnosta, mutta sinun pitäisi esimerkiksi opetella mitä hormonia mikäkin umpirauhanen tai kudos tuottaa, niin tee niistä vaikka muistipelikortit. (Tein itse juuri näin ja toimii hyvin! Kirjoitin kortin toiselle puolelle hormonin ja toiselle puolelle sitä erittävän umpirauhasen/kudoksen. Korttien avulla voin kertailla hormoneja kätevästi vaikka bussissa.)

》》 Tämä tapa ei varmastikaan ole kovin "hyvä", mutta toimii ainakin itselläni niinä hetkinä, kun lukeminen/laskeminen ei kiinnosta pätkääkään. MIETI kuinka paljon muut hakijat ovat jo lukeneet ja opiskelevat lisää parhaillaan. Tekeepäs muuten mielä äkkiä napata jokin kirja käteen ja alkaa päntätä.

》》 Lukumotivaation ja jaksamisen kannalta on kuitenkin tärkeää myös levätä välillä. Jos paahtaa syyskuusta toukokuuhun (vain esimerkki) tuhatta ja sataa, niin ihan taatusti jossain vaiheessa tulee raja vastaan. Jokainen tuntee itsensä parhaiten, ja niinä hetkinä kun todella tuntuu siltä, että lukeminen on ylitsepääsemättömän hankalaa, niin jätä kirjat pöydälle ja tee jotain muuta.

Toivottavasti näistä hyviksi kokemistani vinkeistä on jotain apua edes jollekin teistäkin. Jakakaa toki myös omia vinkkejänne kommenttiboksissa!
Oikein hyviä lukuhetkiä ja tsemppiä kaikille!


2 kommenttia:

  1. >Klassinen musiikki/vastaava soimaan, kun tekee fysiikkaa/kemiaa. Itellä autto rentotumaan ja vähensi hermostumisen todennäköisyyttä :D

    >Älyvuodon tulosketjujen lukemista. Etenkin aamuisin ennen sängystä nousua.

    >Mieti sitä paksua kirjettä hyppysissäsi.

    >Syö ja liiku säännöllisesti. Terve ja vahva keho = terve ja vahva mieli.

    >Tee matikan sanallisia yhtälönratkaisutehtäviä välillä. Auttaa ajattelemaan matemaattisesti ja miettimään isoja kokonaisuuksia nopeasti ja yksinkertaisesti numeroilla ja funktioilla.

    >Vaikuta älyvuodossa. Vastaa muiden kysymyksiin ja neuvo laskuongelmissa. Huomaat heti, jos et ole oikeasti oppinut asiaa, kun et osaa selittää sitä. Tai huomaat olevasi kärkikastia osatessasi kaiken :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä lisää hyviä vinkkejä! Erityisesti tuo viimeinen kuulostaa semmoselta mitä pitää kyllä kokeilla. Kiitos näistä! :)

      Poista

Kysymyksiä, toiveita, ideoita..?