lauantai 30. tammikuuta 2016

Plan B

En varmaankaan ole ainoa, joka kuumeisesti miettii edessä häämöttävää kevään yhteishakua. Lääkis on tottakai minulle ykkösvaihtoehto, mutta lomakkeessa on viisi muutakin kohtaa jotka haluaisin täyttää. Ongelmana on vain se, että en tiedä mitkä ne viisi muuta koulutusta olisivat.


 Tällä hetkellä pohdin sairaanhoitajan, ensihoitajan ja toimittajan koulutuksia AMK:ssa ja biokemiaa, journalistiikkaa ja viestintää yliopiston puolella. Tavallaan myös tiettyjen aineiden opettajan hommat kiinnoistaisivat. Moneen eri alan koulutukseen hakemista kuitenkin hidastaa pääsykokeet. Niihin pitäisi ehtiä lukea ja kun lääkis kuitenkin on ykkösprioriteettini, niin en haluaisi viedä siltä aikaa muiden pääsykokeiden takia.


Vaikka vaihtoehtoja on kuusi, niin siltikään mikään noista ei kiinnosta yhtä paljon kuin lääkis. Nuo ovat sellaisia, jotka viime aikoina ovat eniten pyörineet mielessä. Kemian opiskelun kanssa on kuitenkin käynyt niin, että vaikka luulin sen olevan hyvä kakkosvaihtoehto, niin olen todennut ettei se ole ollenkaan minun juttuni. Sen takia en tietyllä tavalla enää uskalla luottaa omaan vaistooni sen suhteen mikä minua voisi kiinnostaa.


Kaikista helpointahan tietysti olisi päästä lääkikseen ettei tarvitsisi päivästä toiseen mietiskellä tällaisia asioita. Yhteishaku kuitenkin alkaa alle kahden kuukauden päästä, joten tässä ei ihan hirveästi aikaa enää ole miettiä.


Tällä hetkellä, kun kirjoitan tätä, musta tuntuu, että mun hakulomake näyttäisi tältä:


1. Lääketieteellinen
2. Ensihoitaja
3. Sairaanhoitaja
4. Biokemia
5. Journalistiikka tai viestintä
6. Kemia.


Mun fiilis tuosta listasta kuitenkin muuttuu ainakin kerran päivässä.. Jos ihmettelette miksi kemia keikkuu listalla viimeisenä, niin aion kaiken varalta hakea siirtoa Ouluun kemialle siirtohaun ja yhteishaun kautta, että jos en mihinkään muualle pääse, niin on edes jokin paikka mihin voi syksyllä mennä opiskelemaan jos siltä tuntuu. Jyväskylään en usko enää tulevani takaisin kesän jälkeen, ainakaan kemialle. Eri asia, jos päättäisin hakea opiskelemaan esim. journalistiikkaa Jyväskylään ja pääsisin sisään.


Tässä minun pohdintaani kevään yhteishausta. Mihin te muut aiotte hakea lääkiksen lisäksi vai haetteko muihin paikkoihin ollenkaan?


 20160129_214251

8 kommenttia:

  1. Moi! Kuopiossa pystyy opiskelemaan biolääketiedettä, johon on tosin samana päivänä pääsykoe kun lääketieteeseen. Biolääketieteeseen on kuitenkin mahdollisuus päästä myös pelkillä yo-papereilla. Suosittelen katsomaan, ite oon tykänny. Nyt ekana vuonna on lääkiksen kanssa yhteistä 20.5 opintopistettä ja tulevina vuosina käydään yhdessä esim. Histologiaa ja kliinistä mikrobiologiaa kysin järjestämässä koulutuksessa. Hain ite tonne kun ovet ei lääkikseen auennut ja nyt sitten on kovat mietinnät että hakeako lääkikseen vai ei :D

    VastaaPoista
  2. Moikka!
    Kiitos vinkistä, pitääkin tutustua tuohon :)

    VastaaPoista
  3. Heips! Haluaisin ehdottomasti kannustaa sua pitäytymään yksistään plan A:ssa! Ite koen joka kevät houkutusta vaikka mille alalle, kun rupean epäilemään omaa osaamistani ja sen riittävyyttä kevään kokeessa. Mulla on onneksi yksi ihminen elämässä, joka toistaa mulle kerta toisensa jälkeen että "hiiteen kaikki varasuunnitelmat, oot vielä nuori yrittämään ja niin kauan pitää yrittää ja epäonnistua, että se onnistuminen tulee, luovuttamista tulisit todennäköisesti katumaan loppuikäsi!" ja ainakin mun kohdalla tuo kannustuspuhe osuu ja uppoaa. Olen siis itse kokeillut toisen alan opiskelua vuoden verran, ei ollut mun juttu ja päätin etten halua enää tuhlata aikaa mihinkään muuhun kuin siihen oikeaan tavoitteeseeni eli lääkikseen. On mahdollista, että se tarkoittaa kolmatta vuotta "tyhjän päällä" roikkumista, mutta tää uurastus palkitaan vielä ennemmin tai myöhemmin! Elämä kasaa ihan riittävästi paineita siitä kuinka pitäisi päästä eteenpäin mahdollisimman äkkiä, joten täällä yksi soraääni, joka kannustaa pysähtymään ja tavoittelemaan vain niitä asioita, joita oikeasti haluaa! :)

    VastaaPoista
  4. Heippa! Olet onnekas, kun sinulla on ihminen joka sanoo noin. Mä puolestani kuulen lähes viikottain täysin päinvastaista puhetta, siitä kuinka kovin montaa vuotta ei voi roikkua tyhjän päällä ja joskus pitää osata tehdä "järkevä päätös" ja tyytyä johonkin muuhun opiskelupaikkaan kuin lääkikseen. Luovuttaminen ei kyllä lääkikseen hakemisen suhteen ole käynyt mielessäni, mutta en kyllä usko kestäväni enää toista välivuotta kaupan kassalla, vaikka ensimmäinen välivuosi oli todella opettavainen. En tiedä, tällä hetkellä pää on niin täynnä erilaisia vaihtoehtoja, että jännä nähdä mihin päätökseen päädyn kevään aikana..

    VastaaPoista
  5. Hei! Eksyin sattumalta blogiisi. Itse opiskelen toista vuotta lääkiksessä. Opiskelin aikaisemmin luonnontieteitä, vaikka ajatus lääkiksestä pyöri mielessä jo silloin. Hain lääkikseen kaksi kertaa ja ensimmäisellä kerralla paineet olivat erittäin kovat, sillä minulla ei ollut minkäänlaista varasuunnitelmaa. Toisena vuonna panostin myös viemään eteenpäin sen hetkisiä opintojani ja mietin, että jos en pääse niin sitten jatkan tätä ja yritän vielä seuraavana vuona uudelleen lääkikseen. Mun mielestä aina on hyvä olla varasuunnitelma. Varasuunnitelma rauhoittaa mieltä, eikä paineet kasva aivan mahdottomiksi. Kuulin myös jatkuvasti kommentteja siitä, kuinka täytyy olla varasuunnitelma. Tämmöiset kommentit ärsyttivät, sillä ajattelin muiden epäilevän mahdollisuuttani päästä koko lääkikseen. Kuitenkin varasuunnitelma antaa mielenrauhaa lukuprojektiin. Tsemppiä sulle kevään lukemiseen ja pääsykokeeseen !

    VastaaPoista
  6. Heippa! Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että varasuunnitelma on hyvä olla. Se tuo tietynlaista turvallisuuden tunnetta, kun tietää ettei jää tyhjän päälle jos varsinainen suunnitelma ei toteudukkaan. Kiitos tsempistä! :)

    VastaaPoista
  7. Nyt ku on tullut tämä pakkohaku ja ensikertalaiskiintiöt niin en tiiä mitä tekisin :D Suunnitelmana olis varmaan hakea lääkiksen lisäks johonkin paikkaan, jonka pääsykokeet voisin tahalleen kusasta ettei vahingossakaan joutuis sinne. Mietin kans fysiikkan lukemista, mutta sitte siinä on ne ensikertalaiskiintiöt :/ Kuitenkin oon muuttamassa poikaystävän kanssa ihan uuteen kaupunkiin, niin jos en pääse lääkikseen niin olis pakko löytää töitä tässä vaikeassa taloustilanteessa niin vähän pelottaa. Saas nähä mihin sitte ens viikolla päädyn hakemaan.

    VastaaPoista
  8. Joo, jos vielä kuulut ensikertalaiskiintiöön niin kannattaa kunnolla miettiä haluatko opiskella jotain mistä et ole varma kiinnostaako se sinua tarpeeksi.

    Itse ainakin tykkäsin välivuodesta tosi paljon ja sen pitäminen oli ehdottomasti hyvä idea! :)

    VastaaPoista

Kysymyksiä, toiveita, ideoita..?