tiistai 19. tammikuuta 2016

Ensikertalaiskiintiö

Kirjoitin kesällä postauksen liittyen tänä keväänä käyttöön otettaviin ensikertalaiskiintiöihin. Liitän kyseisen postauksen tähän:


"Bongasin tämän päiväisestä Kalevasta jutun liittyen tuleviin kolmannen asteen yhteishakuihin ja ensikertalaiskiintiöihin. Jutussa sanottiin, että lääketieteelliseen tulee hyvinkin luultavasti valtakunnallisesti yhtenäinen ensikertalaiskiintiö (eli siis tarkoittaa sitä, että ensikertalaisille varataan prosentuaalisesti sama määrä paikkoja jokaisessa lääkiksessä.) Tämän hetkisten epävirallisten tietojen mukaan ensikertalaisille varataan 65 % paikoista. Eli, jos esimerkiksi Oulun lääkikseen otetaan 150 uutta opiskelijaa, niin 97 tai 98 niistä varataan ensikertalaisille.


Miltä teidän korviinne kuulostaa tuollainen prosenttiosuus? En tiedä minkä verran "ensikertalaisia" aiempina vuosina on sisäänpäässyt, mutta sanoisin että ainakin suoraan lukiosta lääkikseen hakevien sisäänpääsy tulee helpottumaan huomattavasti. Toki pitää muistaa ottaa huomioon myös ne, jotka kuuluvat ensikertalaiskiintiöön, vaikka eivät ole tuoreita ylioppilaita.


Itse en henkilökohtaisesti juuri opiskelupaikan vastaanottaneena hihku innosta näiden kiintiöiden suhteen, mutta minkäs teet. Ensi keväänä täytyy sitten vaan lukea kahta kauheammin, jotta sisäänpääsy onnistuu kiintiöistä huolimatta."


Nyt kyseiset kiintiöt ovat varmistuneet ja muutenkin ollaan paljon fiksumpia tulevan valinnan suhteen. Ensikertalais- ja "alanvaihtajien" kiintiöiden lisäksi näiden kiintiöiden sisällä on vielä ylioppilastutkinto+valintakoe- ja pelkkä valintakoekiintiöt.


Esimerkkinä kiintiöiden vaikutuksista voisin ottaa Oulun luvut. Ouluun otetaan kevään 2016 valinnassa 145 uutta lääketieteen opiskelijaa, joista 94 varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Yhteispistejonosta uusia opiskelijoita otetaan 87, ja paikoista 56 on varattu ensikertalaisille. Valintakoejonosta uusia opiskelijoita valitaan 58, joista 38 tulee olemaan ensikertalaisia.


Itse en edelleenkään hihku innosta, kun ajattelen miten sisäänpääsymahdollisuudet pienenevät viime keväästä. Jos viime keväänä minun olisi täytynyt olla yksi 58:sta valintakoejonon kautta sisäänpäässeestä, niin tänä keväänä minun täytyy olla yksi 20:stä sisäänpääsevästä.


Olen kuitenkin myös vahvasti sitä mieltä, että liikaa tuota asiaa ei auta miettiä, koska muuten oma pääkin alkaa taistella sisäänpääsyä vastaan. Pitää vain tehdä parhaansa ja toivoa, että se riittää! Näille kiintiöille ei kuitenkaan mitään voi.


Millaisia ajatuksia tällaiset luvut herättävät teissä muissa hakijoissa? Kuulisin mielelläni niin ensikertalais- kuin alanvaihtajien kiintiöihin kuuluvien mielipiteitä!


youronlylimitisyou

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymyksiä, toiveita, ideoita..?