keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Motivaatio

Mitä on motivaatio ja mistä se oikein kumpuaa?


Mielestäni pitkässä lukemisprosessissa ja oikeastaan kaikissa pitkissä projekteissa on oleellista aika ajoin muistuttaa itseään projektin tai prosessin syistä ja ylipäätään omasta motivaatiostaan.




Motivaatio voidaan määritellä yksilön tilaksi, joka määrää, miten vireästi ihminen toimii ja mihin hänen mielenkiintonsa on suuntautunut.



Lähde


Yllä olevan määritelmän mukaan motivaatio saa siis ihmisen toimimaan parhaan kykynsä mukaan, kun kyseessä on yksilön mielenkiinnon kohde tai tavoite. Tai ainakin näin minä kyseisen määritelmän ymmärrän.


Motivaation siis saa minut opiskelemaan pääsykokeisiin parhaan kykyni mukaan, koska lääkikseen pääseminen ja lääkärin ammatissa toimiminen on yksi suurimmista haaveista ja tavoitteistani.


Omasta mielestäni motivaatio on tietynlainen mielentila, joka saa minut yrittämään kovemmin, jotta saavuttaisin tavoitteni. Se saa minut lukemaan, vaikka juuri sillä hetkellä ei yhtään huvittaisi. Motivaatio saa minut kehittelemään uusia, itselleni sopivia oppimistapoja ja kokeilemaan erilaisia lukemistyylejä.


Minusta tuntuu, että kun motivaatio on korkeimmillaan pystyn oppimaan ihan mitä vain ja jaksan paljon normaalia paremmin.


Mistä motivaatio sitten tulee? Itselläni se syntyy jonkin syyn eli motiivin seurauksena. Motiivi voi olla esimerkiksi halu saada opiskelupaikka tai halu lähteä lomamatkalle. Motiivin seurauksena alan opiskelemaan, jotta saisin opiskelupaikan tai säästämään rahaa, jotta pääsisin lomamatkalle.




Motiivi tarkoittaa vaikutinta eli syytä tietyn asian tekemiseen.



Lähde


Motivaation syntymisen lisäksi sitä on myös pidettävä yllä. Pitkän projektin aikana on hetkiä ja ajanjaksoja, jolloin se ei ole huipussaan. Silloin kaikki on hankalampaa, mutta hankalistakin hetkistä on opittava selviytymään. Hankalatkaan hetket eivät saa pilata etenemistä kohti omaa tavoitetta tai päämäärää.


Miten motivaatiota saa pidettyä yllä? Omaa motivaatiotani pitää yllä onnistumiset. Kun saan tentistä hyvän arvosanan tai huomaan sisäistäneeni jonkin hankalan asian, tunnen kuinka motivaatiokäyräni suorastaan hypähtää ylöspäin.


Aika ajoin myös etsin netistä erilaisia motivaatioon ja opiskeluun liittyviä mietelauseita ja -kuvia. Niitä jaan muun muassa Pinterestissä ja Instagramissa. Jos haluat käydä seuraamassa kyseisiä kanavia, niin linkit niihin löytyy blogin oikeasta sivupalkista blogin esittelyn alapuolelta.


 10454062_742763209192190_186365450_n(1)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymyksiä, toiveita, ideoita..?