perjantai 8. tammikuuta 2016

Kolmas (haku)kerta lääkikseen

Haen lääkikseen tänä keväänä kolmatta kertaa. Abikeväänä en hakenut tosissani, viime keväänä olin kyllä tosissani, mutta aikaa lukemiselle oli liian vähän. Tänä keväänä olen todella tosissani ja olen raivannut itselleni aikaa maalis-, huhti- ja toukokuusta, jotta saan keskittyä lukemiseen täysillä silloin. Sitä ennen aion toki myös lukea, mutta maaliskuun puoleen väliin asti opiskelut määräävät tahdin hyvin pitkälti.


Tässä postauksessa ajattelin vähän pohdiskella sitä miten kolmas hakukerta eroaa aiemmista, miten se vaikuttaa lukemiseen ja aionko tehdä jotakin eri tavalla. Mennäänpäs siis asiaan.


Tämä kolmas hakukerta eroaa aiemmista ehkä sillä tavalla, että tällä kertaa olen todellakin tosissani. Viime keväänä ehkä kuvittelin pärjääväni vähemmälläkin lukemisella, mutta tänä keväänä tiedän, että vähän ei riitä. Ei edes melko vähän tai melko paljon, vaan sisään pääseminen vaatii todella paljon lukemista. Viime kevät oli ensimmäinen kerta, kun kävin pääsykokeessa tosi tarkoituksella, joten valmistautuminen ja lukeminen oli sillä tavalla ihan uutta vaikka jo aiempana keväänä kokeessa kävin.


Miten kolmas haku sitten vaikuttaa lukemiseen. No edellä mainitun todella paljon lukemisen lisäksi se vaikuttaa siten, että aion lukea myös muita kuin lukiokirjoja. Aion syventää tietopohjaani esimerkiksi ihmisen fysiologiaan ja anatomiaan liittyen lukemalla tietyt asiat myös laajemmista kirjoista. Aion myös panostaa määrän sijasta laatuun. Eli siis en lue samoja kirjoja neljään kertaan, vaan aion panostaa siihen, että todella ymmärrän ja sisäistän asiat.


Yllä mainittujen asioiden lisäksi aion muuttaa muitakin asioita viime vuodesta. Viime vuonna laskin hullun lailla lukion kemian kirjojen kappaleiden tehtäviä, eli siis niitä kaikista helpoimpia mitä ikinä voisi löytyä. Tänä vuonna aion laskea lukiokirjoista ainoastaan kertaustehtävät ja niiden lisäksi tehdä ylioppilas- ja pääsykoetehtäviä sekä tehtäviä viime ja toissa vuoden valmennuskurssimateriaaleista.


Viime vuonna tein jonkin verran muistiinpanoja vihkoihin ja kansioihin ja jonkin verran seinäpostereihin ja muistilappuihin. Tänä vuonna aion tehdä muistiinpanoja pelkästään seinäpostereihin sekä post-it-lapuille. Totesin, että niitä luen hyvinkin usein kulkiessani niiden ohitse tai kuluttaessani muutaman minuutin aikaa ennen bussin lähtöä, mutta vihkoja ja kansioita tuli avattua huomattavasti harvemmin.


Tässä on pääpiirteissään asiat, jotka tässä vaiheessa prosessia aion tehdä eri tavalla. On tietenkin mahdollista, että kevään kuluessa asioita tulee lisää ja mikäli niin käy, niin lupaan tehdä toisen vastaavanlaisen postauksen.


Kysymys teille, jotka haette myös useammatta kertaa: Muutatteko te tänä keväänä jotenkin tottumuksianne? Kertokaa muutoksistanne kommenttiboksissa! :)


opiskelu


10 kommenttia:

  1. Mullakin olis edessä kolmas hakukerta, tosin ei lääkikseen vaan taidepuolelle. Tottumuksista en tiedä, mutta oma henkinen/psyykkinen olotilani on huomattavasti kohentunut parin vuoden takaisesta. Mulla on toinenkin opiskelupaikka aikuisopistossa eikä mulla oo oikeestaan mitään menetettävää. Tosin enää en jaksa etelän kouluihin hakea, koska oon tehnyt pitkän matkan sieltä pohjoiseen missä viihdyn paremmin. Ulkomaat kyllä kiinnostaa :)

    VastaaPoista
  2. On varmasti tietyllä tavalla helpompaa ja vähemmän stressaavaa hakea, jos tietää, että myös toinen vaihtoehto on itselle sopiva. Ehkä juuri senkin takia koet, että henkinen olotilasi on kohentunut? Tsemppiä hakemiseen :)

    VastaaPoista
  3. Hei!

    Kuulostaa oikein hyvältä suunnitelmalta, mutta itse hieman kyseenalaistan tuon post it- lappujen käytön. Itsellä eivät nimittäin toimineet - vilkuilin kyllä lappuja monta kertaa päivästä mutta siitä tuli enemmänkin "tapa", en prosessoinut niissä lukevaa tekstiä sen enempää, eikä tieto painunut päähäni. Parempaan lopputulokseen pääsin muistiinpanojen sekä ajatuskarttojen tekemisellä.

    Tsemppiä lukemiseen! :)

    VastaaPoista
  4. Vaikuttaa hyvältä blogilta, itselläkin lääkis on syyhyttänyt. Tsemppiä kovasti lukemiseen! Mikä kirjasarja sulla on fysiikassa käytössä? :)

    VastaaPoista
  5. Heippa!

    Tuo on hyvä huomio. Pitääkin kiinnittää huomiota asiaan, ettei tosiaan mene pelkäksi läpilukemiseksi vaan muistaa prosessoida asiaa enemmän.

    Kiitos! :)

    VastaaPoista
  6. Olen käyttänyt fysiikassa Physica-sarjaa, sillä lukion fysiikan opettajani on yksi kirjan kirjoittajista ja sitä kautta kirjaa käytettiin lukiossamme. Aion kuitenkin tänä keväänä lukea myös jotain muuta kirjasarjaa ihan vaihtelun vuoksi!

    Kiitos paljon tsempistä! :)

    VastaaPoista
  7. Pidän tänä keväänä enemmän taukoja! Aivoille on pakko antaa aikaa levätä, huomaan muistavani ja ymmärtäväni paljon paremmin kun jaksotan lukemisen 45-50 minuutin "oppitunneiksi" jonka jälkeen pidän 10-15 min "välitunnin". Viime vuonna yritin väkisin päntätä monta tuntia putkeen, mikä ei tehnyt oppimiselle saati jaksamiselle kovin hyvää..

    VastaaPoista
  8. Joo, tuo on tosi hyvä taktiikka! Olen samaa itse käyttänyt jo viime keväänä ja taukojen pitäminen ehdottomasti saa ajatukset pysymään paremmin opiskeltavassa asiassa. Tsemppiä kevääseen! :)

    VastaaPoista
  9. Löysin vasta nyt blogisi. Vaikuttaa tosi hyvältä ja mukavata luettavalta. Itsellä nyt toinen hakukerta lääketieteelliseen. Koetan tällä kertaa tosissani, vaikka viime kerralla en juurikaan pisteitä saanut, olin lähinnä kokemuksen hakureissulla. Tiedän etten vielä tule pääsemään sisään, sillä ammattiin valmistuminen eli ne työharjoittelut vie hurjan paljon aikaa ja voimia. Mutta mulla se fysiikka tökkii pahasti. Onko neuvoja sen opiskelemiseen? Biologia menee hyvin, samoin kemia kohtalaisesti. Suunnitelmissa itsellä on kirjoittaa fysiikka ensi keväänä (2017) tai sitten vasta syksyllä.

    VastaaPoista
  10. Fysiikka on vähän sellainen, että sitä ei auta kuin lukea ja laskea! Itsekään en kokenut vielä lukion kahden ensimmäisen vuoden aikana olevani kovinkaan hyvä siinä, vaikka joka kurssin eteen tein kovasti töitä. Oikeastaan vasta kirjoituksiin lukiessani aloin oikeasti ymmärtämään asioita ja huomasin oppivani fysiikkaa ihan eri tavalla. Vinkkini on siis vain lukea lukea ja lukea! Toki myös laskut ovat tärkeitä. :) Tsemppiä kovasti!

    VastaaPoista

Kysymyksiä, toiveita, ideoita..?